Сляха двете болници в Стара Загора 20.06 | 17:38

Общото събрание на лечебните заведения в Стара Загора реши да обедини Университетската и Многопрофилната болница в града

От Ивелина Георгиева

Вече е факт обединението на двете лечебни заведения в Стара Загора – Университетската и многопрофилната болница. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова

Въпрос на време е промяната да бъде записана в търговския регистър, допълни тя.

Това обединение няма да доведе до сътресения сред самите работещи в системата, увери Атанасова. Тя подчерта, че това е за добро, както за персонала на болницата, така и за пациентите в нея.

Обединението е, с цел да се създаде една голяма работеща структура, която да оказва помощ на всички нуждаещи се пациенти, както и да доведе до една по-добра финансова дисциплина, защото двете болници са формирали в момента задължения в размер на 22 милиона лева, обясни здравният министър.

Атанасова увери, че няма да има съкращения на лекарския персонал в двете болници, увери Атанасова. Впоследствие може би ще има промяна в борда на директорите, като тенденцията е той да се увеличи, предположи тя.

Атанасова добави, че винаги е стояла зад идеята за диагностично свързаните групи и те ще станат факт в България, но това е процес, който изисква повече време за въвеждането на този нов начин на финансиране.

Има идея за промяна в начина на финансиране на всички лечебни заведения, така че парите да следват пациента т.е., да не бъдат определяни тези големи годишни бюджети, а да има бюджет в края на всеки месец и един по-различен начин на отчитане в по-кратък период.

Водещи

Най-четени