Сметната палата констатира до 400% надценки на лекарства 29.09 | 11:25

Медикаментите за плащани с публични средства от 2008 до 2011 г.

От Ивелина Георгиева

Медикаменти с многократно завишена цена, включително между 300 и 400%, констатира докладът на Сметната палата.

Одитът касае изпълнението на регулирането на цените на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък и заплащани с публични средства, за периода от януари 2008 г. до 31 декември 2011 г., съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

В доклада има няколко препоръки, които са дадени на Министерския съвет, здравното министерство, и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В него се обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, което е довело до увеличаване на цените при прехвърлянето на медикаменти от МЗ в НЗОК.

В момента тече двуседмичният срок, в който здравният министър може да направи възражение или забележки, след което да го приеме.

Докладът на Сметната палата е много обемен, състои се от над 300 страници и ще бъде връчен на 12 души, които са били начело на МЗ и управители на НЗОК в периода 2008-2011 година.

Атанасова съобщи, че се водят разговори с испанска фармацевтична компания и ще започнат доставки на лекарства за онкоболните. Резултати се очакват през следващата седмица.

Министърът припомни, че ще има увеличение на парите на здравеопазване. Самата Десислава Атанасова не се ангажира с цифри, но вчера премиерът Бойко Борисов каза, че субсидията ще се увеличи с между 150 и 160 млн. лв.

Водещи

Най-четени