Сода бикарбонат срещу торбички под очите 19.01 | 17:46

Оказва се - тя е доста универсално средство, че едва ли не всеки ден някой някъде измисля ново приложение

От Кремена Бедерева

Сода бикарбонат или натриевият бикарбонат сме свикнали да използваме в кухнята, за да забъркваме вкусни гозби. Но приложението на това съединение далеч не се простира само до рамките на черпака.

Оказва се - содата е доста универсално средство, че едва ли не всеки ден някой някъде му измисля ново приложение. Вълшебното свойство на това съединение е неговият противокиселинен ефект, дължащ се на свойството му да прихваща йоните, които създават киселинна среда и да ги неутрализира.

Содата има куп други чудни приложения, които да внесете в личната си козметична лаборатория.

Почиства лицето

Содата бикарбонат ефективно премахва черните точки и мъртвите клетки и отпушва порите. Фините гранулки вършат тази тежка работа. А антисептичното действие на содата предотвратява възпаления и зачервявания на кожата.

Това, което трябва да направите, е да смесите сода с вода до получаване на гъста каша. Нанасяйте я върху лицете с кръгообразни движения в продължение на 2-3 минути. После отмийте с топла вода, а след това, за да запушите порите си - със студена. Накрая намажете лицето си с хидратиращ крем. 

Такава употреба на содата е добре дошла при кожа, предразположена към акне. Действието се корени в изсушаването на лицето, затова е важно след това да се нанесе подходящ крем. 

Без торбички под очите

С тази цел отново се прави разтвор от сода и вода, но този път нека бъде малко по-течен от горепосочения. Потопете два козметични тампона в сместа и ги поставете върху клепачите. Задръжте ги за около 15-20 минути. След около 2 часа може да повторите процедурата, ако отоците не са спаднали. 

За чиста и спретната коса

За по-ефикасно измиване на косата добавете сода към шампоана в пропорция 1 към 4. Така "гривата" ви ще стане по-мека, по-еластична и едновременно с това по-податлива на оформяне. Ефектът идва оттам, че содата премахва дори най-фините частици, останали от стилизантите за коса.

ВИжте останалите странни, но доста ефектни приложения на сода бикарбоната при Jenite.bg.

Водещи

Най-четени