Спазва ли се забраната за пушене? 13.06 | 09:36

За 10 дни здравните инспектори са съставили 16 акта за тютюнопушене

От Кремена Бедерева

7 229 проверки са извършили здравните инспектори от РЗИ в цялата страна за периода от 1 юни до 10 юни след влизането в сила на Закона за здравето относно въведените забрани за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места.

Проверените обекти в цялата страна са 6 870, съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Проверени са 1734 обекти за хранене и развлечение, 355 обществени и административни сгради, 206 спортни обекти, 199 хотели, мотели и стаи за настаняване, 5 социални домове, 825 детски и учебни заведения, 136 фризьорски и козметични салони, 5 оптики, 371 площадки за игра.

Инспекторите не са пропуснали и лечебни и здравни заведения – проверени са 1812, аптеки и дрогерии, в които е осъществен контрол дали се пуши са били 205, обекти за търговия – 231, хранителни обекти - 371, игрални и интернет зали – 160, читалища – 30.

Здравните инспектори са проверили и 59 плувни басейни, 114 автогари и транспортни средства, 12 предприятия на промишлеността, 25 склада, 3 студентски общежития и 11 театри и кина.

Съставени са 16 акта за тютюнопушене на работно място, в училище и в обект за хранене и развлечение.

При проверките здравните инспектори са издали 193 предписания за констатирани пропуски или неправилно интерпретиране на изискванията на закона, както и такива с превантивна цел, касаещи предотвратяване на тютюнопушенето.

Предписания са издадени:

- на учебни заведения – по повод на родители, които пушат на детските площадки и ученици, пушещи на прилежащите към учебните заведения тротоари.

- на управители на фирми -  за неиздадени заповеди за забрана на тютюнопушенето на територията на фирмата

- на управители на фирми за транспортни средства със специално предназначение за превоз на хора и др.

-  на управители на фирми за помещения с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение  - за премахване на обозначения по отменената Наредба, както и недопускане на тютюнопушене в остъклена тераса към заведение за хранене и развлечение.

От здравното министерство обещават проверките за спазването на забраните за тютюнопушенето да продължават.

Най-четени