Спасиха 47-годишна жена с 3-килограмов тумор на бъбрека 08.03 | 17:45

Пациентката не е имала никакви симптоми за заболяването и е открито в напреднал стадий

От iNews.bg

47-годишна жена с огромен тумор в десния бъбрек спасиха лекарите в Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО). Пациентката постъпва за лечение в Клиниката по урология в края на февруари без да е имала някакви оплаквания. Към операция я насочва лекар от извънболничната помощ след профилактичен преглед. При операцията, която извършва екипът на проф. Красимир Нейков Въпреки че жената не е имала никакви симптоми, се оказва, че има рак на бъбрека в напреднала форма. При операцията екипът на проф. Красимир Нейков изважда 3-килограмово образование на десния бъбрек. Жената е имала и туморен тромб в долната празна вена – най-голямата в човешкия организъм с диаметър от 2 см.

Това наложи отваряне на вената, за да премахнем тромба, след което с част от самата стена направихме шев от 6 сантиметра, обясни проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в УСБАЛО. В момента жената е в добро състояние и е изписана от лечебното заведение. Предстои уточняване на по-нататъшното й лечение от специализирана онкологична комисия.

УСБАЛО е утвърден национален център за лечение на онкологични заболявания. В болницата функционират 11 клиники и отделения, които предоставят комплексна грижа за пациентите с онкологични заболявания – хирургично, химиотерапия и лъчетерапия. В УСБАЛО функционира най-модерният лъчетерапевтичен комплекс в страната, изграден със средства на ЕС. Той е единственото място в България, където се предлага томотерапия. През миналата година през болницата са преминали над 13 800 пациенти от цялата страна.

Водещи

Най-четени