Спорт срещу излишните килограми за учениците 14.09 | 16:06

Младежите в ученическа възраст страдат често от болести на окото и гръбначни изкривявания

От Елена Кирилова

Затлъстяване, гръбначни изкривявания и болести на окото - това са основните здравословни проблема при децата в ученическа възраст. Това е установила проверка на 28-те Районни здравни инспекции (РЗИ) в страната, която е направила оценка на състоянието на децата и учениците в България.

От Министерство на здравеопазването (МЗ) съобщиха, че от общо 224 421 деца, които посещават детски заведения у нас, 206 101 са преминали профилактичен преглед. Резултатите показват, че 93 на всеки 1000 деца са с отклонения в здравното състояние.

При най-малките деца, между 1 и 7 години, най-често срещани са заболяванията на дихателната система. 14,2% от малчуганите страдат от хронични заболявания на сливиците, 10,8% имат белодробна астма, а при 10,7% са отчетени пневмонии.

По думите на д-р Ангел Кънчев, главен здравен инспектор в МЗ, няма ръст в броя на децата със здравни проблеми в сравнение с миналата година. Най-сериозен проблем със затлъстяването се забелязва при учениците в средните класове. Затлъстяване е отбелязано при 22,2% от всички ученици.

Ето защо МЗ има идея да бъдат въведени повече часове по физическо възпитание в училищата и на децата да се даде възможност сами да избират какъв спорт искат да практикуват, поясни д-р Кънчев.

Повече от 95% от децата са със сравнително добро физическо развитие, като повечето са в нормата и по-малка част влизат в разширената.

Водещата причина за диспансеризирането на деца и ученици са заболяванията на дихателната система, които представляват две трети от всички заболявания. От МЗ твърдят, че обхватът на децата и учениците с профилактичен преглед все още не е достатъчен.

Районни здравни инспекции са извършили и проверка за готовността на учебните заведения за новата учебна година, в която са отчели състоянието на материалната база на училищата  и при необходимост са предписали мероприятия, които трябва да приключат до 17 септември.

Подлежащи на здравен контрол са 2731 учебни заведения, като в края на учебната година на 798 от тях са издадени предписания за привеждане на материалната база в съответствие със здравните изисквания.

Най-често става дума за извършване на ремонти на покривни конструкции, санитарни възли, дограма, отоплителни инсталации, осветителни тела, както и освежаването на помещения и сгради.

Актове са били съставени на общо 10 директори на училища в Бургас, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Русе във връзка с неизпълнение в срок на предписаните мероприятия.

Материалната база в училищата в областите Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, София област, Търговище, Хасково и Шумен, отговаря на всички изисквания. Там учебната година ще може да започне безпроблемно.

Продължаващи ремонтни дейности ще има в София, Кърджали, Пловдив, Враца, Плевен, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Перник, Ловеч и Ямбол.

Водещи

Най-четени