Спрей бронзантите са вредни за здравето 13.06 | 14:27

Съдържащите се в тях вещества обострят хронични заболявания и повишават вероятността от появата на рак

От Виолета Малинкова

Приятно е да се мисли, че спрей за тен е безопасната алтернатива на солариума в манията за получаване на красив тен, но за съжаление, според учените, неговата вреда е не по-малка.

Последните анализи на британските специалисти са показали, че бронзантите могат да станат причина за появата на сериозни здравословни проблеми, както и да доведат до появата на рак, съобщи The Daily Mail.

Според учените веществата в спрея лесно прониква в белите дробове, попада в кръвта и започва да разрушава ДНК-то, което води до появата на тумори в телата на потребителите му. Освен това, съединението може да стане причина и за засилване на симптомите на редица заболявания, като астма например, да предизвика развитието на емфизем или на хронична обструктивна белодробна болест.

Д-р Лин Голдман от университета Джордж Вашингтон разясни още, че съдържащите се в спрея за тен вещества, могат да доведат до появата на мутации в човешкия организъм, в резултат на промяната на ДНК-то на клетките.

Медицинското лице допълни още, че досега този въпрос не е бил изследван от никого, а единствено са били наблюдавани съединения на клетките на живите организми, като междувременно проблемът с белодробния рак, в резултат на подобни продукти, значително се е задълбочил.

Д-р Рей Панетиери - пулмолог в училището по медицина към Университета в Пенсилвания, заяви, че бързото навлизане на тези съединения в кръвта се дължи на голямата повърхност на белите дробове - при вдишване, на фините частици от спрея попадат в дробовете

Според проведеното проучване, 1 мъж и 4 жени на всеки 10 души във Великобритания използва изкуствен тен. Немалкият размер на тази цифра е категоричен показател за важността на проблема и последиците от игнорирането му.

Водещи

Най-четени