Степенуват случаите в спешната помощ 04.12 | 15:43

За кодиране с „червено“, „жълто“ и „зелено“ настояват от Асоциацията на работещите областта

От Гергана Златкова

У нас е необходимо да се въведе кодиране на спешността с кодовете "червено", "жълто", "зелено", както в болничната, така и в доболничната спешна медицинска помощ.

Така ще се гарантира предимството на спешния пациент пред всички останали, коментира пред журналисти д-р Десислава Кателиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

Коментарът на д-р Кателиева бе по повод представения днес по време на дискусия, организирана от БЛС, румънски модел в спешната медицинска помощ. 

Кателиева изрази изненада, че толкова близо до България има модерна система на спешната помощ, за каквато у нас упорито се настоява от години.

Става въпрос за правила, алгоритми, протоколи и кодиране на спешността, с които румънците са въвели невероятен ред в тиражирането и изпълнението на спешните повиквания, като спешната помощ там се оказва от пожарникари, полицаи, парамедици, посочи тя. 

У нас е рано да се въведат немедицински специалисти в спешната помощ, смята Кателиева.

В момента, според нея, могат да се разработят пилотни проекти, с които да се въведе  телемедицина в спешната помощ. Според проучвания на Асоциацията  в България има много спешни филиали, в които няма дежурни лекари, а само фелдшери и медицински сестри.

Редно е в тези филиали, които са на отстояние от 30 до 90 км от най-близката  болница или лекар, да бъде въведена телемедицина и протоколи, отбеляза Кателиева. За да се преодолее листата на чакащи пациенти, трябва да има алгоритми и протоколи за тиражиране на спешността, добави тя.

Водещи

Най-четени