Стресът на работа не водел до рак 11.02 | 21:24

90% от онкозаболяванията се причиняват от фактори от заобикалящата ни среда

От Христина Рафаилова

Стресът на работно място може да причини редица болести, но не и рак. Това са установили учени, работещи по проекта IPD-Work, съобщава "Daily Express”, цитиран от БТА.

Изследователите са направили мета-анализ на 12 проучвания, свързани с онкозаболяванията. Те са използвали данни за 116 056 души на възраст между 17 и 70 години от Финландия, Франция, Холандия, Швеция, Дания и Великобритания. При проучването учените не са открили доказателства, че има връзка между стреса на работа и онкозаболяванията . Едва пет на сто от участниците в различните изследвания са развили злокачествена форма на рак в рамките на 12 години, установили учените.

Изводите от тяхното проучване са, че ако сме прекалено напрегнати докато се трудим, можем да получим инфаркт, инсулт. Също така да започнем да злоупотребяваме с алкохол и да преяждаме, но не и да заболеем от рак на дебелото черво, белите дробове, гърдата и простата.

Около 90 процента от случаите на рак са свързани с фактори от заобикалящата среда. Сред тях са ултравиолетовата радиация и тютюнопушенето. Влиянието обаче на чисто психологическите фактори за момента обаче е неизяснено.

Водещи

Най-четени