Стряскащо! Всеки трети е извън нормите 06.01 | 19:00

1.46 милиарда души по целия свят имат проблем с килограмите

От Кремена Бедерева

Въпреки суетата на повечето хора и непрекъснатото подлагане на диети, вече затлъстяването е световна тенденция. И докато преди години това беше проблем на по-малки групи от хора, вече всеки трети е с наднормено тегло. Във Великобритания например говорим за 64% от цялото население.

Като оставим настрани естетическите съображения, трябва да подчертаем, че излишните килограми водят след себе си куп здравословни проблеми. Като начало са тези, свързани със сърцето. По-едрите хора са много по-застрашени от получаване на инсулт, диабет, че дори и рак.

"Затлъстяване заедно с прекомерната консумация на мазнини и сол е свързано с нарастването на незаразните заболявания в световен мащаб, включително някои видове рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулти", обясняват специалистите.

Изчисленията показват, че общият брой на застрашените е 1.46 милиарда души. От началото на 80-те години досега броят им в развиващите се страни се е увеличил четирикратно. Що се отнася до по-богатите народи, се забелязва покачване на броя с едва 1.7 пъти. И ако се опитаме да тълкуваме резултатите, става ясно, че с увеличаването на доходите се наблюдава смяна на зърнените храни с месо, мазнини и захар.

Изследващите темата твърдят, че процентът на хората с проблем с теглото е скочил от 23 на сто до 34 на сто за периода от 1980 до 2008 г. В същото време все още има милиони хора, които нямат с какво да се хранят.

В основата на всичко е все по-уседналият начин на живот, който водят повечето хора. Прекарваме много повече време пред компютъра или на по чашка с приятели, отколкото в спортната зала или на разходка в парка. Това се наблюдава във висока степен в държавите в добро икономическо състояние, но и в тези, които се опитват да ги догонят.

Най-сериозните проблеми има в Северна Африка, Близкия Изток и Латинска Америка, където подобно на Европа с наднормено тегло са 58 на сто. Лидер в тази класация е Северна Америка с цели 70%, следвана от Австралия и Южна Латинска Америка с 63%.

В таблицата можете да разгледате съотношението между процента възрастни с наднормено тегло по целия свят, категоризирани по доходи от Световната здравна организация.

Водещи

Най-четени