Създават мутирали форми на новия птичи грип за научни цели 08.08 | 16:36

Целта на експеримента е да се прецени рискът от човешка пандемия

От Лазар Тодоров

Учени ще създадат мутирали форми на новия щам H7N9 на птичия грип, предаде БТА. Новият щам се появи в Китай малко по-рано през годината, а целта на експеримента е да преценят риска от човешка пандемия.

Учените ще създадат мутирали форми на вируса, които са лесно предаваеми и смъртоносни. Дейността им е много важна, защото по този начин ще подготвят човечеството за потенциална заплаха.

Досега от новия щам за периода от февруари месец насам, са заразени 133 души в Китай и Тайван, а 43 от тях са починали.

Водещите вирусолози Рон Фушие и Йошихиро Каваока обясняват, че рискът от пандемия ще се увеличи значително, ако вирусът придобие способността да се разпространява лесно от човек на човек. Начинът да се установи до каква степен е възможно това е да се създаде въпросната мутация в лабораторни условия.

Целта на изследванията е да се опитат да идентифицират комбинациите от генетични изменения, които позволяват на животински вирус да се прехвърли на човек. След като открият необходимите мутации, може да се прецени каква е вероятността на новия вирус да стане опасен. При такъв вариант ще започне разработката на лекарства и ваксини.

Изследвания от този тип предизвикват ожесточени спорове. Такива спорове имаше през последните две години при създаването на мутирали смъртоносни форми на другия опасен щам на птичия грип - H5N1.

Водещи

Най-четени