Сърцата на европейците – все по-здрави 26.06 | 15:12

С 50% са намалели смъртните случаи от инфаркти и инсулти

От Христина Рафаилова

Инфарктите и инсултите остават една от основните причини за смъртността сред европейците. Това показва изследване, публикувано в "European Heart Journal".  

Специалистите отчитат, че има значително намаление на броя на хората, починали от сърдечносъдови заболявания. Смъртността заради болести, свързани със сърцето, е спаднала с 50% от началото на 80-те години до сега. 

Лекарите предупреждават обаче, че положителната тенденция може лесно да бъде обърната. Това може да се случи заради увеличението на пациентите с диабет и заради високия процент на затлъстяване сред европейците. Също така успехите в борбата с тези заболявания не се дължат на по-здравословния живот, който водим, а основно на подобряването на качеството на медикаментите. 

Учените установили, че смъртните случаи заради сърдечни болести са намалели както при мъжете, така и при жените. Тази тенденция се забелязва при двата пола най-силно във Великобритания, Дания, Малта, Холандия, Швеция. Сред мъжете в Унгария, Латвия, Литва и Полша е отчетено слабо и статистически незначително намаляване на смъртните случаи, уточнява БТА.

Водещи

Най-четени