Със 17% е намаляло изтичането на лекари от България 29.04 | 14:04

Специализацията на 650 млади доктори е финансирана по европейски проект

От Ростислава Иванова

17% по-малко лекари са напуснали страната за първото тримесечие на годината, за да работят в чужбина, в сравнение със същия период на 2014 г. От януари до края на март заявления за напускане на лечебни заведения са подали общо около 350 медицински служители, в които обаче влизат и медицински сестри, рехабилитатори и други специалисти. Лекарите със специалност, подали молба за напускане, са 132-ма, а новозавършилите без специалност са 63-ма.

Това съобщи на пресконференция в здравното ведомство зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Според него обаче е твърде рано да се правят изводи, че става въпрос за положителна тенденция, дължаща се на провежданите от правителството реформи в здравния сектор. Освен това напускането на болница от даден медицински специалист съвсем не означавало, че той го прави заради кариера в чужбина.

Един от големите проблеми на българското здравеопазване е големият недостиг на медицински кадри, въпреки че от университетите ни ежегодно излизат дипломирани здравни специалисти. Всяка година Българския лекарски съюз (БЛС) изнася тревожни данни за нагласата на току-що дипломираните медици да напуснат страната, за да прилагат знанията си в чужбина. БЛС очаква и тази година това да направят около половината от студентите, завършващи медицина.

В момента болниците у нас са обявили 607 свободни места за лекари. "Директорите на болници са заявили повече лекуващи доктори, отколкото се очаква да бъдат дипломирани", коментира Шарков.

За да стимулира младите лекари да останат в България, новият екип на здравното ведомство промени наредбата за болничните специализации, като задължи здравните заведени да сключват трудови договори със специализантите и да им плащат по две минимални работни заплати. Скоро ще влезе в сила и наредбата за специализация на стоматолозите, обяви още зам.-министърът.

Междувременно със средства по Оперативна програма "Човешки ресурси" 2007-2013 г., 650 млади лекари са получили специалност, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Това е последният европроект на здравното министерство от стария програмен период, който е на стойност близо 7,8 млн. лв.

По проекта "Нови възможности за лекарите в България" 603 млади лекари и 47 зъболекари са получили помощ за специализация. Евросредствата са послужили за изплащане на стипендии, таксите за обучение, медицинско оборудване, учебници и хонорари на научните им ръководители. Персенски се надява това да ги накара да останат и да развиват медицинска кариера в България. Той увери, че здравното министерство ще продължи да използва механизмите за европейско подпомагане, за да подпомага квалификацията на младите медицински кадри. 

Водещи

Най-четени