Топлата зима и многото мишки може да ни докарат вълна от кърлежи 02.05 | 10:00

Кърлежите сега носят повече зарази, отколкото преди години, предупреди проф. д-р Тодор Кантарджиев

От Цанка Донкова

"Тази година се предполага, че ще има много кърлежи. Тази година условията  - сравнително топлата зима и многото мишки, са благоприятни. Очакваме, за съжаление, и други кръвосмучещи насекоми. Не трябва да се подценяват и комарите." Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в ефира на Нова телевизия.
 
Кантарджиев уточни, че още преди месеци директорите на РЗИ са предупредили и предписали на кметовете да започнат действия по пръскане срещу кърлежи.
 
"Само че фирмите трябва наистина да извършват пръскане и то под контрола на РЗИ, без да разреждат многократно разтворите, което е по-евтино и екологично, но неефикасно. Затова държавата трябва да си изпълнява контролната роля”, категоричен бе професорът. 
 
Д-р Кантарджиев предупреди да сме особено внимателни.
 
"Колкото по-рано се свали кърлежът – толкова по-добре. Затова, майки, оглеждайте децата. Излизайте по-добре с дълги панталони и с чорапи. Най-добре да не се ходи сред тревните площи, особено в градовете. Най-големият риск е сред парковете в градовете, където има бездомни кучета. Сред природата е по-малко опасно.”, посочи експертът. Той допълни, че кърлежите днес носят повече зарази, отколкото преди години.
 
Професорът посочи, че за да се извади кърлежът, той не трябва да се маже с олио и да се върти. Кантарджиев посъветва да се използва пинцета.
 
"С пинцета се хваща кърлежът под коремчето и се вдига нагоре, перпендикулярно на кожата. Ако остане хоботчето, се вади с чиста игла". Специалистът тотално отрече практиката кърлежът да се гори с цигара, но посочи, че след изваждането му мястото трябва да се дезинфекцира. Той посъветва още, че кърлежът е най-добре да се изгаря.

Водещи

Най-четени