Тревожно: Близо 1000 лекари напускат страната годишно 25.11 | 15:42

Проблем при медиците са малкото пари и заплащането на специализация

От Цанка Донкова

Близо 1000 медици емигрират на година от страната. Според статистиката на Лекарския съюз за последната година близо 400 новозавършили лекари са напуснали България, съобщава bTV.

"Когато поех съюза през 2009 г., лекарите бяха 35 000, в момента са малко над 28 000. Статистиката е ужасяваща", заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Български лекарски съюз.

Заради емигрирането на лекари се наблюдава дефицит на специалисти в България.

"Най-търсените специалисти в Европа са анестезиолози, педиатри. Съответно такъв е и дефицитът в България. Няма патолози, тъй като тези лекари предпочитат да се развиват в чужбина, да не остават в България", обяснява преподавателят д-р Александър Оскар.

Райчинов отбелязва, че в България вече има цели региони, където по отделни специалности няма лекари.

"Все по-страшно е", посочи той.

От дипломиралите се през 2012 г. лекари почти всички живеят извън България. От този випуск е и доктор Христина Миткова. Тя от месец работи в Швейцария, а заплатата ѝ като начинаещ лекар е близо 4000 франка.

"Моето заплащане като лекар, който е започнал, току-що завършил университет, е малко под средното ниво на заплата в Швейцария. Това обаче не означава, че не можеш да си позволиш да живееш абсолютно нормално", разказва тя.

За сравнение нейният състудент Александър Герасимов, който е останал в България, взема възнаграждение от 800 лв. в столичната Онкологична болница.

Проблем за младите лекари се оказва и специализацията. Държавата я покрива едва на стотина от тях. За останалите алтернативата е да плащат по 200 лева на месец на болницата, в която се обучават.

"Специализиращите лекари получават средно две минимални работни заплати. Има случаи на забавяни заплати на специализиращи лекари. Има и специализиращи лекари, които не получават и тези 500 лева", признава преподавателят д-р Александър Оскар.

Така пред младите медици се появява изпитанието да работят на няколко места, за да преживяват.

Геновева Алексиева, която е завършила в Германия, споделя, че лекарската специализация там е безплатна. В някои страни дори на специализантите се покриват и разходите за квартира и транспорт.

Топ дестинациите за младите лекари са Германия, Англия, Швейцария и скандинавските страни.

Най-четени