Търсят се мерки за стимулиране на денонощната доболнична помощ 03.09 | 08:10

Целта е личните лекари да осъществяват 24-часово дежурство без натоварването да е само върху един от тях

От Олга Андреева

Столичната община търси мерки за стимулирането на денонощната доболнична помощ, каквато в момента е създадена в 25-то ДКЦ.

Там личните лекари осъществяват 24-часово дежурство без натоварването да е само върху едно джи пи, посочи за БТА заместник-кметът на столицата Албена Атанасова.

Личните лекари, наематели на помещения в общинските здравни центрове искат по-дълги срокове на договорите им - сега те са три, а исканите от тях срокове са десет години, както и по-ниски от сегашните наеми на площта.

Общината планира създаването на дневен център за деца с увреждания към дом "Св. Ив. Рилски", който ще е с капацитет от 20 места. Ще бъде разширен и дневният център за деца-аутисти.

По ОП "Регионално развитие" ще се кандидатства с проект за изграждането на 13 центъра от семеен тип за настаняване на деца, както и на три защитени жилища в седем столични района.

В центровете ще се настаняват деца с увреждания, като капацитетът им ще е по 12 места за всеки, а в защитените жилища ще се настаняват по 8 деца. 10 милиона евро е общата индикативна сума на проекта.

Водещи

Най-четени