У нас възстановиха уретрата на мъж с лигавица от устната кухина 28.03 | 11:14

Уникалната за България операция е извършена в УМБАЛ "Александровска"

От Диана Цветкова

Уролозите от "Александровска" болница успяха да възстановят 6 см от пикочния канал на млад мъж, заменяйки я с лигавица от устната кухина.

Авангардната операция се прилага за пръв път в България и дори все още се смята за иновативна и в Европа.

Пациентът е постъпил в урологията на лечебното заведение с разкъсана уретра след претърпяна катастрофа. По време на операцията лекарите му поставят цистостома (катетър, минаващ през корема), през която уринира, докато уретрата се възстановява.

Впоследствие изследванията показали, че от пикочния му канал липсват цели 6 см, което и наложило извършването на сложната реконструкция на уретрата.

"При невъзможност да се възстанови уретрата, алтернативата на този 20 годишен младеж е да остане с катетър до края на живота си, което неминуемо ще причини инфекции, образуване на камъни, а може да доведе и до сбръчкване на пикочния мехур”, казва проф. Чавдар Славов – началник на урологичната клиника на Александровска болница и национален консултант по урология.

Тази операция се прави за първи път в България. В САЩ подобна техника е приложена от д-р Дейвид Кулкарни през 2012 г., съобщават от УМБАЛ "Александровска".

Водещи

Най-четени