Уникално! Оперираха българка чрез метод за дълбока мозъчна стимулация 08.01 | 15:03

Д.П., която страда от битемпорална епилепсия, е претърпяла преди време и автомобилна катастрофа. Започва да получава ежедневни епилептични припадъци

От Кремена Бедерева

В столичната болница "Св.Иван Рилски" е била извършена операция чрез метод за дълбока мозъчна стимулация при резистентна епилепсия. Това съобщиха от лечебното заведение.

Операцията е продължила 4 часа и е била ръководена от неврохирурга д-р Красимир Минкин, в екип с д-р Калоян Габровски и доц. Петя Димова. Пациентката Д. П. /29 г./ е в добро състояние.

Д.П., която страда от битемпорална епилепсия, е претърпяла преди време и автомобилна катастрофа. В резултат на инцидента Д.П. започва да получава ежедневни епилептични припадъци.

Според д-р Минкин дълбоката мозъчна стимулация с електроди при пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон, е напълно утвърдена и има много доказателства, че действа при почти всички засегнати.

"При пациентите с епилепсия се знае, че този метод дава добри резултати в половината от случаите. Това е един иновативен метод, който не е панацея", допълва лекарят.

Епилепсията засяга около 70 хиляди българи. Близо 30 на сто от тях са резистенти към медикаментозно лечение и имат нужда от преценка на възможностите за хирургично лечение.

Водещи

Най-четени