Ученически конкурс призовава за живот без цигари 18.09 | 15:17

Надпреварата се организира от Министерство на здравеопазването

От Елена Кирилова

Министерство на здравеопазването обяви началото на петото издание на националния ученически конкурс "Проектът на нашия клас - за живот без тютюн 5”, съобщават от пресцентъра на министерството.

В конкурса могат да се включат българските ученици от 1 до 12-ти клас. В предишните си издания инициативата събра близо 13 200 ученици и повече от 400 техни учители от цяла България. Всички те подкрепиха здравословния начин на живот без зависимост от цигарите.

Стартът на конкурса бе даден с началото на учебната година и надпреварата ще продължи до 14 април 2013 г. Всички ученици ще бъдат разделени в три възрастови категории - 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас.

Първата фаза от надпреварата ще протече между 15 септември и 31 октомври, в рамките на които учениците ще трябва да изготвят и изпратят в МЗ проектите си в следните области: превенция на тютюнопушене, отказване от тютюнопушене, превенция на пасивно тютюнопушене.

Всеки участник може да представи проекти както в една от изброените области, така и във всички от тях.

Втората фаза влиза в периода 10 ноември - 14 април и ще даде възможност проектите да бъдат реализирани, а след това и отчетени. Кандидатите са длъжни да се включат и в двете фази.

Класирането ще бъде обявено до 25 май и ще бъде изготвено от експертна комисия, включваща представители на МЗ и всички партньори. След като това бъде направено, резултатите ще бъдат публикувани на сайта www.aznepusha.bg.

Награждаването ще се проведе на 31 май 2013 г., когато отбелязваме и Световния ден без тютюн. Ще бъдат раздадени 9 предметни награди, както и поощрителни награди.

Специална награда ще бъде предоставена от евродепутата Илиана Иванова и депутатът Моника Панайотова. Един ученик-наставник и трима ученици, отказали се от употреба на тютюн и тютюневи изделия ще получат възможност да посетят Европейския парламент  в гр. Брюксел.

На официалната страница на Министерство на здравеопазването могат да бъдат открити пълните изисквания за участие в конкурса.

Водещи

Най-четени