Учителки спасяват живота на дете, чакат линейка 40 мин. 02.11 | 09:20

Момичето се задушило и получило гърч в детската градина, на 112 никой не вдигал

От Диана Цветкова

Четиригодишно момиченце се бори между живота и смъртта, след като получило задушаване и гърчове в детската градина, а спешната помощ дошла след 40 минути. Единствено бързата и адекватна реакция на учителките спасила детето, съобщава bTV.

Инцидентът се е случил преди дни в детска градина "Звънче" в столичния кв. "Хаджи Димитър". Малката Димана, която вече е добре, си глътнала езика и започнала да се задушава, учителките успели да ѝ окажат първа помощ, а след това позвънили на тел. 112.

Една от тях – Еми Жекова разказа пред медията, че въпреки неколкократните набирания, никой от спешния телефон не е отговорил и се е наложило да звъни на тел. 150, откъдето приели сигнала.

Докато учителките чакали линейка, в детската градина вече дошли майката, чичото и дори личният лекар на момиченцето, но не и спешната помощ. През това време детето е в критично състояние.

Учителките на момичето казват, че обаждането за линейка е направено в 13.54 часа, а самата кола е пристигнала в 13.14. Директорът на единния спешен номер Стоян Граматиков обяснява, че 112 само приема и предава сигнали и не отговаря за ръководенето на самите медицински екипи. Освен това, по думите м, учителката на Димана не е изчакала достатъчно дълго, докато линията е давала свободен сигнал, за да вдигне някой, а е звъняла многократно.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев каза пред bTV, че сигналът е получен в 13.27 часа, но лекарят е тръгнал в 13.36, защото след обаждането е преглеждал няколко души в ромската махала във "Факултета".

Той изтъкна, че в София работят 15 спешни екипа, които няма как да обслужат двумилионен град. Все пак приоритет за спешната помощ са децата, без оглед на пол, възраст и етнос.

Водещи

Най-четени