Фотоепилацията - опасна само ако я прави неспециалист 23.06 | 13:52

Д-р Катя Захариева по темата в интервю за Jenite.bg

От Станислава Добрева

Фотоепилацията навлезе трайно в България през последните години и привлича както много привърженици, така и скептични мнения. Според д-р Катя Захариева, специалист по естетична дерматология, процедурата действително може да бъде опасна, но само ако се прилага от човек, който не е обучен и не познава типовете кожа.

Значение има и зоната, върху която се работи. Така например не се третират по един начин горна устна и триъгълник.

В интервю за
Jenite.bg д-р Захариева разказва, че кожата се дели по класификация на Fitzpatrick на I, II и III фототип. I тип нямаме у нас, това е най-светлата кожа. Към III фототип се класифицират много тъмните кожи, които също не е редно да се епилират с фотоепилационните уреди у нас, защото техниката ни не е съобразена с техния тип кожа.

"Всяка предозирана светлина може да образува пигментации. Затова кожата трябва да се защитава с фотозащита. Теоретично, кожата може да бъде изгорена. Но пак казвам, когато специалистът, извършващ процедурата, е добре обучен, всички тези неприятности могат да бъдат избегнати", подчертава специалистът.

Като една от големите заблуди за фотоепилацията д-р Катя Захариева посочва мнението, че процедурата не може да се прави през лятото. "При добра фотозащита и разумно боравене няма никакъв проблем."

Друга заблуда според нея е за болката. "Вярно, има леко парене, защото косъмът се гори. Първата процедура е най-интензивна, защото се изгарят най-много косъмчета. Всяка следваща е по-лека."

Също така, някои хора си мислят, че от една процедура може да има ефект. Космите са в няколко фази на развитие. Всеки един трябва да е в определена фаза, за да бъде хванат.

Цялото интервю можете да прочетете в Jenite.bg, с пояснения каква е разликата между фотоепилацията и лазерната епилация, а отделен материал в дамския сайт ще ви запознае с процедурата още по-детайлно.

Водещи

Най-четени