Хапче балон е най-новата панацея за отслабващите 21.02 | 10:49

Докъде може да стигне желанието за вталяване без усилия

От Боян Кърпачев

Американците са постоянно на лов за следващия мигновено бърз начин за отслабване със стотици килограми, изискващ минимално усилие. Поредният претендент за титлата "накарай цяла нация да си помисли, че тая работа става лесно" е хапче, което се надува като балон в стомаха.

Идеята е, че балонът запълва голяма част от стомаха, "лъжейки" рецепторите за ситост. Това принуждава хората да ядат по-малко в продължение на до трите месеца, в които балона е в стомаха. Следва процедура по изтеглянето му обратно през гърлото и устата.

Идеята изглежда гениално проста и доставя лесно решение на затрудненията, през които преминават хората, когато са на диета. И, ако Администрацията по храните и лекарствата на САЩ го одобри, ще бъде безкрайно интересно да наблюдаваме истерията, която ще породи това хапче.

Засега хапчето се предлага в Европа, след като е минало различни тестове, доказващи неговата ефективност. Тъй като това е техническо устройство, а не лекарство, стандартите за доказване на неговата ефективност са значително по-ниски, оставяйки на хората сами да преценят дали да се доверят на този нов метод. Цената в Обединеното кралство е 4,000 евро.

 

Сега нека разгледаме лошата страна на това хапче. Първите клинични тестове през 90-те били доста обезкуражаващи. Много хора изпитвали болка, гадене и повръщане. Имало случаи на повръщане на целия балон. Стигнало се и до хирургична намеса при един от пациентите, при който трябвало да отстранят оперативно попадналия в тънките черва балон.

Наличието на балон не само не свива стомаха, а може дори да го разшири. Дори да помогне в известна степен, балонът трябва да бъде отстранен след 3 месеца. А какво става след това, досега никой не е изследвал.

Водещи

Най-четени