Химикал в жлъчката на мечките лекува сърдечни болести? 03.08 | 08:18

Химикалът UDCA вече се използва за намаляване на холестерола

От Кремена Бедерева

Синтезирано съединение, което се намира в жлъчката на мечките, може да помогне за възстановяване на някои хора, които са имали сърдечни проблеми.

Химикалът Ursodeoxycholic (UDCA) вече се използва за намаляване на холестерола, както и за разтварянето на камъни в жлъчката. Сега, ново проучване на британски учени, публикувано в medicalxpress, показва, че това съединение може също така да послужи и за лечение на сърдечния ритъм.

Жлъчката на мечките се използва в много от традиционните китайски лекарства, но критиците казват, че начинът, по който се събират, е жесток.

Последното проучване показва, че този химикал, който се съдържа в жлъчката на мечките, би могъл да предотврати нарушенията в сърдечния ритъм или аритмията при хората, които са получили сърдечен удар.

Установено е, че химикалът променя електрическите свойства на някои клетки, които се намират в сърцето на фетуса. Проучването установява, че именно тези клетки нарушават предаването на електрическите сигнали, които контролират ритъма на сърцето.

"Тези открития са вълнуващи", каза д-р Юлия Горелик, старши автор на проучването. "Нашите лабораторни резултати предполагат, че химикалът UDCA може да помогне на сърдечния мускул да провежда електрически сигнали по-нормално."

UDCA вече се използва за лечение на акушерска холестаза - състояние, което засяга една на 200 бременни жени във Великобритания и е свързано с по-висок риск за плода от аритмия и внезапна смърт.

Химикалът понижава нивата на вредните жлъчни киселини, които болестта причинява и които могат да преминат в бебето чрез плацентата.

Чрез клинично проучване ще се докаже дали резултатите от тези нови изследвания "работят" при пациенти със сърдечна недостатъчност.

Коментирайки изследването, Петър Весберг, медицински директор на Британската фондация за сърдечни заболявания, заявява: "Това изследване дава някаква представа как жлъчните киселини могат да предизвикат фатални нарушения на ритъма на сърцето в плода."

Според него, ако се докаже, че един и същ механизъм се прилага за възрастните след сърдечен удар, това може да се окаже правилното лечение за предотвратяването на сериозни нарушения на сърдечния ритъм.

Водещи

Най-четени