Цигара и кафе със захар – идеалните убийци 09.01 | 13:35

Сладкото било толкова вредно, колкото и тютюневият дим

От Христина Рафаилова

Докато целият свят брои починалите от цигарения дим, друг тих убиец взема почти толкова жертви, колкото и тютюна. 

Според лекари и учени захарта, която консумираме, е също толкова опасна, колкото и пушенето. 

Поради това специалистите са подели кампания за намаляване на количествата на белите кристали в храните и напитките, информира Daily Mail.  

Според експертите тя трябва да бъде редуцирана под 30%, за да бъде овладяна вълната от болести и смъртни случаи, причинени от прекомерната й консумация. 

Тестове на продуктите на пазара показали, че опасността дебне и от стоки, на чиито етикети пише, че няма захар. Дори и в млеката, които претендират, че не съдържат сладката субстанция, имало поне 5 супени лъжици. 

Виновници за свръхконсумацията на захар не са само големите производители на храни и напитки. Разпространението им се подкрепя и от лекарските среди, които се стремят да изкарват повече пари от по-големия брой болни хора, предупреждават учените. 

Пристрастеността към сладкото коства не само здравето на милиони, но и носи големи финансови вреди. Статистиката показва, че за справянето със затлъстяването и диабета Великобритания харчи 5 млрд. годишно.

Загрижените лекари са се опитали да преговарят с големите компании да намалят нивото на захарта в стоките си, но инициативата им не се е увенчала с успех. 

От Световната здравна организацията предупреждават, че максималното количество, което хората може да консумират на ден от белите кристали, е 10 лъжици на ден. Според лекарите захарта е виновна за затлъстяването, диабета и за редица сърдечносъдови заболявания. 

Най-четени