Цигарите - най-големият враг на децата 08.11 | 16:25

Tютюнопушенето е основен рисков фактор за развитието на ринит и астма

От Теодора Кокаланова

Расте броят на децата със заболявания на дихателните пътища. Според лекарите тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитието на ринит и астма. На всеки 100 души у нас 25 страдат от алергичен ринит, а 9 развиват астма. Най-податливи са децата. И една от причината е пушенето още в ранна детска възраст. 

"Има данни, които са много притеснителни, че от 5-и клас, влизайки в прогимназиалните класове децата посягат към цигарите", казва д-р Анна Валериева, член на Българското дружество по алергология. Тютюневият дим съдържа 250 токсични химикали.

"Хора, които са изложени на тютюнев дим стават много по-чувствителни към други алергени. Забелязваме, че хора които са изложени на тютюнев дим страдат повече от астма", отбелязва д-р Валериева.

Поради тази тревожна статистика Българското дружество по алергология започна просветителска кампания в десет столични училища, съобщи bTV. По последни данни 38% от децата са изложени на тютюнев дим в дома си, а близо 24% са родени от майки, пушили по време на бременността. 

 

Най-четени