Цигарите, оставени без надзор, ще гаснат сами 17.11 | 07:00

Цигарената хартия ще има два по-плътни пръстена на две места на цигарата, които спират притока на кислород

От Деляна Петкова

От днес (17 ноември) в целия ЕС влизат в сила новите стандарти за пожарна безопасност. Те предвиждат всички цигари, които се продават в Европа, да бъдат "самогасящи се".

Оставените без надзор запалени цигари са една от най-честите причини за пожарите с фатален край на Стария континент, посочват от Европейската комисия (ЕК). Ако бъдат въведени цигари с "намалена способност за горене", броят на смъртните случаи може да бъде намален с повече от 40 на сто.

В Европа над 30 хил. пожара всяка година се причиняват от запалени цигари. Повече от хиляда души  са загинали, а над четири хиляди са пострадалите в пожари, причинени от цигара.

 Т. нар. "самогасящи се цигари" спират да горят, когато бъдат оставени без надзор. Тази технология на производството вече се прилага в САЩ, Канада и Австралия, а от тази пролет и във Финландия. Данните показват, че само във Финландия пожарите, причинени от забравени цигари, са намалели с 43 на сто.

На какъв принцип действат новите стандарти за безопасност?

Новите стандарти предполагат бързото изгасване на цигара, оставена без надзор. За да отговорят на нуждите на тютюневите компании, производителите на цигарена хартия промениха произвежданата от тях хартия - направени са два пръстена по-плътна хартия на две места по протежение на цигарата.

Така, ако цигарата бъде оставена без надзор, горящият тютюн ще достигне до един от тези два пръстена и ще угасне от само себе си, тъй като пръстенът ограничава притока на кислород. Благодарение на съкратеното време на горене на тези цигари се намалява опасността от запалване на мебели, постели или други предмети.

Междувременно от "Булгартабак Холдинг” съобщиха, че вече са привели производството на цигари, съгласно условията на европейските изисквания. От месеци провеждаме тестве за въвеждане на специалното качество цигарени хартии, наричащи се LIP, обясниха от дружеството.

От септември цялата продуктова гама на компанията се произвежда съгласно директивата на ЕС и стандарта.

Новите LIP хартии "задушават" пламъка на оставена цигара, но не водят до промяна на вкуса и аромата на цигарите.

Водещи

Най-четени