Чаша вино за стройна фигура 18.08 | 11:22

Ново проучване твърди, че виното помага на хората да спрат да пълнеят и дори - да отслабнат

От Кремена Бедерева

Всеки, който поне веднъж в живота си е правил диета, знае, че алкохолът въобще не се препоръчва в тези дни, тъй като съдържа много захар и води до напълняване.

Но сега ново изследване твърди точно обратното. Според него чаша вино на ден е даже задължителна във всяка диета, пише Daily mail.

Учените твърдят, че една чаша вино на ден се оказва не само приятно, но и изключително полезно занимание, защото помага на хората да спрат да пълнеят и дори – да отслабнат.

Изследвайки последните проучвания, учените открили, че макар и хората, които прекаляват с пиенето да напълняват, тези, които пият умерено – по чаша-две на ден, всъщност отслабвали.

"Умерено пиене на алкохол, особено на вино, може да предотврати напълняването, дори и да ни защити от наддаване на тегло", казва говорителят на изследователския екип към Университета в Наваро, в Испания.

Учените смятат, че различните видове алкохолни напитки могат да играят важна роля при килограмите, като благоприятни ефекти се наблюдават при хората, които консумират вино.

Международният научен форум за изследвания на алкохол прегледал констатациите от проучването, като се съгласява с повечето от заключенията, особено, че настоящите данни не доказват, че пиенето повишава теглото.

Д-р Харви Финкел, от Бостънския университет пък смята, че биологичните механизми, свързани с алкохол, променят телесното тегло, но все още не са правилно разбрани. Някои изследвания дори предполагат, че дебелите хора могат да предотвратят риска от диабет, ако си пийват умерено от време на време.

Според екипа на д-р Финкел, алкохолът, въпреки че съдържа много калории, те бързо се абсорбират в тялото и не позволяват складирането на мазнини. Учените смятат, че бъдещите изследвания трябва да бъдат насочени към специфичните роли на различните видове алкохолни напитки, които имат върху хората и теглото им.

Твърдението на учените, че виното не води до затлъстяване, се потвърждава и от проучване, проведено преди 3 години, според което гроздето съдържа ресвератрол, съединение, което разрушава мастните клетки.

Водещи

Най-четени