Червеното месо - новата заплаха за здравето ни? 08.07 | 09:05
Спазвайте балансирана диета, съветват лекарите
Съществува връзка между високата консумация на червено месо и риска от появата на сърдечно съдови заболявания, рак на дебелото черво и млечната жлеза, смятат лекарите.
Според учените, протеините в червеното месо - свинско, овнешко и телешко, ускоряват деленето на клетките и растежа на туморите.
"Черният дроб и бъбреците, които са органите за детоксикация, заедно с дебелото черво, не могат да се справят, тогава се получава стрес, имунитетът започва да спада, в много случаи се откриват онкозаболявания", твърди д-р Вергиния Георгиева.
В последните години ракът на гърдата е сред най-често срещаните заболявания, проявяващо се във все по-ранна възраст. Младите жени, които ядат много червено месо, са малко повече застрашени от болестта.
Според доктор Георгиева нашите прадеди са били здрави, защото са се хранили с чисто месо без оцветители и консерванти. Химикали като нитратите в обработените меса вече са класифицирани като възможни канцерогени, предаде TV7.
Докторите съветват да се спазва така наречената балансирана диета – с прием на месо, но и на много зеленчуци и плодове – лесна задача, особено за летния сезон.
Водещи
-
Звезден дъжд за Гергьовден, оранжеви метеори на Еньовден
03.05 | 17:40
-
Майски сняг засипа хижа Бреговица над Сандански (ВИДЕО)
03.05 | 17:20
Най-четени
-
Премиерът каза защо кабинетът отмени решението си за частна детска болница
Приех аргументите на президента, който все пак издава указите за служебен премиер и за...
03.05 | 09:30
-
Новата говорителка на украинското външно министерство е генерирана от ИИ
Виктория Ши беше облечена в тъмен костюм в презентация, публикувана в социалните мрежи
03.05 | 12:40
-
Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая „Мама и Аз“
Целта - пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с разрешението за изграждане на...
03.05 | 12:00
-
"Газпром" за първи път излезе на загуба от 1999 г. насам
Тя се оценява на 6.84 млрд. долара
03.05 | 10:00