Чесънът е полезен и за сърцето 21.11 | 09:15

Съставка в скилидките чесън може да предпази организма от сърдечно-съдови проблеми

От Кремена Бедерева

Неизменно всеки знае, че чесънът е един от най-полезните зеленчуци за човека. Лекарите препоръчват консумацията му срещу настинки и грип и какво ли още не.

Оказва се, че чесънът може да осигури и защита за сърцето, показват последните изследвания. Скилидките чесън съдържат съставка, която има силата да предотврати унищожаването на тъканта на сърцето, което може да доведе до сърдечни пристъпи, пише в. Daily mail.

Учените тествали съединението "diallyl trisulfide" върху мишки, изложени на риск от сърдечно-съдови увреждания. Те установили, че лечението намалява размера на повредената сърдечната тъкан почти с две трети.

"Diallyl trisulfide" отделя сероводород, което предварително е доказано, че защитава сърцето в ниски концентрации. Изследователи от американския университет Емори установили още, че консумацията на чесново масло засилва имунитета на организма.

Сероводородът в малки количества намалява възпалението, понижава кръвното налягане и поддържа клетките живи, твърдят изследователите.

След прекаран сърдечен инфаркт или сърдечна операция, сероводородът позволява на кислорода да достига до сърдечния мускул. Проф. Дейвид Лефер, от университета смята, че проучванията, които се извършват в момента, могат да позволят създаването на перорално лекарство, без да е необходимо да се инжектира сулфидния водород.

Учените са надявам, че може да бъде създадено лекарство за сърце именно от чесъна.

 

Водещи

Най-четени