Чудото си има цена – за да ходи премазаната от рейс, трябва скъп имплант 10.02 | 21:35

Освен Гергана имплантите си плащат още 4000 пациенти

От Филипа Тодева

Вече е сигурно, че 28-годишната Гергана Кюмкова, чиито крака бяха премазани от автобус в Гоце Делчев, ще може да ходи. Лекари от "Пирогов" спасиха краката шивачката, но чудото си има цена. Необходими са между 1000 и 2000 лева за поставянето на имплант.

Това важи за общо към 4000 пациенти на "Пирогов" годишно и за всички останали, които се нуждаят от подобни медицински изделия у нас. Причината е, че здравната каса не ги плаща, пише в. "Труд".

Тежкият инцидент с младата жена се случи на 29 януари, когато тя падна от автобус, а задните му гуми минаха през краката й.

Досега лекарите са поставили 2 титаниеви пирона за фиксиране на единия крак, които струват 360 лв. Другият крак е с временна външна фиксация.

От днес започва реконструктивно лечение в Клиниката по изгаряния, тъй като временно закрепеният крак е с над 500 кв. см ранева повърхност. Там ще възстановяват кожата, сухожилията и мускулите. След това Гергана ще се върне в травматологията, за да фиксират крака с импланта.

Община Гърмен е открила банкова сметка на името на Гергана. В различни търговски обекти бяха поставени кутии за дарения, като събраната досега сума е около 2200 лв. Отделно ученици от Гоце Делчев събраха 1800 лв. дарения за лечението.

Водещи

Най-четени