Шефът на НЗОК: Организирана група източва Здравната каса 20.09 | 19:15

Трябва да има и други играчи на този пазар, които да ни предлагат услуги, смята д-р Дечо Дечев

От Ани Романова

Срещу нас има организирана група, чиято цел е да източва Касата. Тази група включва фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и водещи медици. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Ако не се противопоставим, този начин на работа ще продължи. Такива практики има и в други европейски държави, но там държавата противодейства сравнително успешно. У нас държавата отсъства в контрола на тези порочни практики, заяви д-р Дечев.

Той коментира и проекта за нов здравноосигурителен модел. Повечето хора не искат да разберат защо се налага въвеждането на задължителна здравна застраховка. Основната причина е, че има огромно несъответствие между заложените ангажименти за дейностите и сумите, с които трябва да се заплатят тези дейности. Допълнителният пазар е приблизително равен на тези 4 млрд. лева, които имаме всички с тези 8%. Оказа се, че НЗОК в настоящия си вид има огромни проблеми. Този модел на монопол, който има в момента, не е най-правилният избор, по който трябва да се развива системата. Трябва да има и други играчи на този пазар, които да ни предлагат услуги, както и да влязат повече средства, заяви шефът на НЗОК.

Едното предложение е демонополизация на НЗОК, без да се увеличава здравната вноска – избираме в коя Каса да отиват. Второто е да плащаме допълнително, като парите отиват в N броя компании, които управляват средствата. Има рискове и в двата варианта. При първия вариант рисковете са, че парите в системата не само че няма да станат повече, а ще станат по-малко, защото по закон НЗОК няма право да печели, а останалите фондове ще имат право на печалба. Съществува и реален риск, ако част от хората, които финансират системата, но не ползват нейните услуги, отидат в други фондове, болните хора да останат на гърба на държавата, а останалите хора да отидат в други фондове. Тогава ситуацията ще стане много по-лоша за болните, които имат нужда от скъпоструващо лечение, каза още д-р Дечо Дечев.

Снимка: Стоп кадър, бТВ

Водещи

Най-четени