Шефът на Пирогов: Не бива да се всява паника 21.11 | 09:35

У нас има по-сложни инфекции, отколкото ебола, подчерта той

От Теодора Кокаланова

У нас има много по-сложни случаи на инфекциозни заболявания, отколкото ебола. Не бива да се всява паника, а това се прави в световен мащаб и то с участието на фармацевтичните компании. Това заяви проф. Стоян Миланов, шеф на "Пирогов" пред bTV.

"Спешната медицина е най-наболелият проблем, най-спешно трябва да се работи по нея", допълни Миланов. Той попита риторично какво щеше да се случи, ако случаят с ебола бе в Пазарджик? "Качеството на здравната услуга би трябвало да бъде еднакво навсякъде", смята той.

По думите на д-р Дончо Дончев, лекар от Военномедицинска академия, случаят е позволил да се тества системата за диагностика, разпознаване, изолация и лечение на ебола, предаде агенция "Фокус".

Той отбеляза казуса от началото на октомври с британски пациент, който почина в Македония, но въпреки съмненията, беше потвърдено, че не е страдал от опасния вирус.

"Както преди месец в Македония имаше фалшива тревога, така и у нас сега се оказва, че пациентът е с друго, по-обикновено заболяване", обясни д-р Дончо Дончев. 

57-годишният мъж беше хоспитализиран вчера (20 ноември), тъй като е проявявал грипоподобни симптоми, след като се е завърнал от Сиера Леоне. Малко след пристигането си той е почувствал неразположение и е постъпил в "Токуда".   

Около 16:00 часа вчера от "Токуда" са потърсили помощта на проф. Камен Плочев от ВМА, който е изпратил на лекуващите екипи защитни дрехи, а заболелият бе транспортиран във ВМА. Хората, с които е имал пряк и индиректен контакт, бяха поставени под наблюдение и в изолация.   

Най-четени