Ще върнат ли обратно спешен номер 150? 05.06 | 21:25

МЗ чака отговор до петък от мобилен оператор за възстановяване на телефона

От iNews.bg

Министерството на здравеопазването чака отговор до утре (6 юни) от мобилния оператор "Виваком" за възможността за възстановяване на спешния номер 150. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

"Много от държавите са запазили подобен местен номер за спешни повиквания, като телелефон. 112 също ще работи", поясни Пенков.

Той коментира декларация на Асоциацията на работещите в спешната помощ, в която се иска отмяна на заповед на министър Таня Андреева. Протестиращите лекари тази сутрин изразиха безпокойство, че заради тази заповед ще се наложи екипи от страната да дават дежурства в Центъра за спешна медицинска помощ в София-град.

"В заповедта няма посочени срокове и никакви задължителни елементи, тя дава нормативно основание на колегите, ако има нужда, да се подсилят екипите в столицата, при условие че са подсигурили нуждите на градовете, в които работят", обясни д-р Пенков.

Водени са разговори с директори на болници в столицата дали могат да помогнат с екипи. Директорите са предоставили имена на 90 лекари, изразили готовност да дават дежурства в ЦСМП при нужда, предаде БТА.

Идеята за връщане на спешния номер 150 беше лансирана от министъра на здравеопазването Таня Андреева след трагичния инцидент миналата седмица, когато 40-годишна жена издъхна, докато чакаше линейка в София.

Водещи

Най-четени