Ще създават регистър на двойките с репродуктивни проблеми 06.06 | 14:16

Много хора се оплакват от качеството на финансираните от държавата инвитро процедури

От iNews.bg

Трябва да се създаде регистър на двойките с репродуктивни проблеми, защото все още не се знае какъв е техният брой. А доста организации спекулират с цифрата като посочват, че тя е около 250 000 души, което е доста преувеличена. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова, която участва във втората Национална конференция "Причини за нарушаване на репродуктивните функции при младите хора и пътища за преодоляването им", предаде БГНЕС.

Петрова допълни, че през 2017 г. държавата е отпуснала допълнителни средства за инвитро процедури. "Отпускането на средства не означава качествено извършване на услуги. Много важно е как се извършват изследванията и как се провеждат инвитро процедурите, защото имам изключително много сигнали и жалби от хора, които споделят, че няма качество на извършената медицинска дейност. Това, че държавата се грижи и дава средства, за да подпомогне тези млади двойки, не означава, че ние сме решили проблема. Напротив, ние трябва да насочим вниманието си към едно качествено извършване на тези процедури и да се прави мониторинг на целия процес, за да се види какви са проблемите и те да се решават своевременно”, коментира заместник-министърът.

Петрова акцентира и на дългия път, който трябва да изминат двойките докато се открие точният проблем и твърди, че това трябва да се промени. Тя отбеляза като положителен знак общинските програми, по които се финансират инвитро процедури. Тя подчерта, че това е допълнителна възможност за нуждаещите се извън помощта, която дава държавата.

Зам.-министърът допълни още, че най-големият проблем на държавата е, че губи най-много млади хора и това ни различава от всички европейски страни, докато другите държави приемат млади хора, които са в активна и репродуктивна възраст. "Нашите усилия трябва да бъдат насочени към подпомагане на тези двойки, тези които искат да имат собствени деца и тези, които искат да живеят и работят в България", добави Петрова. Тя уточни, че решаването на проблема е в компетенцията на здравното министерство, но конференцията не беше уважена от техен представител.

Председателят на СБУ и на комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата при КНСБ изтъкна, че репродуктивните проблеми са изключително важни и възпитаването на здравна култура у младите хора. "Трябва да научим младото поколение как да се грижи за своето здраве. Роля в този процес имат и техните родители, които трябва да обръщат внимание на децата още в детската градина, защото тогава те не могат да се грижат адекватно за себе си поради възрастта си", заяви Янка Такева.

Патронът на конференцията, вицепремиерът Валери Симеонов, не присъства на форума, но изпрати поздравителен адрес до участниците в нея. В него вицепремиерът твърди, че около 10-15% от двойките в репродуктивна възраст срещат затруднения. В писмото си казва още, че България, както повечето страни от ЕС, е засегната от неблагоприятна демографска ситуация и тенденциите са тревожни. Симеонов посочва, че раждаемостта, смъртността и миграцията са с неблагоприятни показатели и това се допълва от редица негативни явления, които действат у нас, а именно отлагане на раждането на деца за по-късна възраст, ранното раждане, както и високия показател на абортите.

Поздравителният адрес прочете съветникът по социалните въпроси към Министерски съвет и бивш социален министър Христина Христова. А зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която също присъства на конференцията заяви, че ще са необходими реформи, свързани със синхронизиране на всички мерки, за да се постигнат резултати и даде заявка, че институциите имат готовност да водят този диалог. Стана ясно още, че средната продължителност на живота у нас е 80 години, а България е с най-застаряващото население в Европа и трябва да се върви в посока задържане на младите хора в страната.

Водещи

Най-четени