Ядките пазят от инфаркт, доказа го изследване 03.09 | 13:15
Учените отделно изтъкват ползата от консумацията на сурови и неосолени ядки. До тези заключения специалистите стигнали, след като 12 години следили хранителните навици на 5432-ма души над 35-годишна възраст
Консумирането редовно на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести, съобщи Лента. Това заявиха учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж.
Получените от тях данни сочат, че консумацията на ядки - лешници, бадеми, орехи, два пъти седмично намалява със 17 процента риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести в сравнение с похапването на ядки веднъж на две седмици.
Учените отделно изтъкват ползата от консумацията на сурови и неосолени ядки. До тези заключения специалистите стигнали, след като 12 години следили хранителните навици на 5432-ма души над 35-годишна възраст. Били взети предвид възрастта, полът, образователният ценз, тютюнопушенето и физическата активност на участниците в изследването.
Авторите му отбелязват, че в съответствие с препоръките на Европейското дружество по кардиология ежедневната консумация на около 30 грама ядки свидетелства за здравословен хранителен режим.
През декември 2016 г. международна група учени оповести в сп. BMC Medicine, че ежедневната консумация на около 20 грама ядки е свързана с по-малък риск от рак или смърт вследствие на сърдечносъдови болести, пише БТА.
Водещи
-
Главчев: Основната ни цел е организирането на честни и прозрачни избори
Премиерът коментира и казуса с частната детска болница
06.05 | 13:00
Най-четени
-
Горещо! Слави тайно минал под венчило?
Шоуменът политик ихомълком се оженил за 25-годишна студентка навръх Свети Валентин
06.05 | 11:40