Ядосвайте се! Полезно е за здравето 29.03 | 19:50

Преди да се поддадете на гнева е добре да си отговорите на 4 прости въпроса

От Боян Кърпачев


Нека си отговорим на въпроса защо се ядосваме? Оказва се, че гневът е основна човешка емоция. Д-р Аарон Сел, проучващ темата в Университета на Калифорния, казва: "Гневът е съществена част от еволюцията на хората. Той е развит като система за защита на собствените интереси, в противовес на тези на другите хора."

Какво би се случило, ако в света няма гняв? Ще настъпи пълен хаос. Гневът е основна форма за нагаждане на социалните връзки между хората. Т.е. той помага да се погаждаме един друг.

Когато един човек изрази гняв към друг, то той би коригирал поведението си към първия, като може да се извини или да поправи по някакъв начин ситуацията. Без гняв не биха се появили броженията за по-високи заплати, равни права между расите и протести.

Д-р Редфорд Уилямс, професор по неврология и психология в Университета Дюк, казва, че когато се почувствате ядосани, трябва да си отговорите на четири въпроса:

1. Важна ли е ситуацията?
2. Чувството на гняв ли е най-подходящо за момента?
3. Можете ли да направите нещо по въпроса или ситуацията е извън контрол?
4. Струва ли си да предприемете действие?

Ако отговорите с "не" на всеки един от тези въпроси, не бива да изразявате гняв, а да си направите самоанализ, според д-р Редфорд. Но, ако отговорът на всичките четири въпроса е "да", е време да се отдадете на гнева с пълна сила.

Ако нямате време за всичките въпроси е нужно просто да заключите за себе си, че "реакцията си струва".

 

 

Най-четени