100 дка гора и 400 дка храсти изгоряха край с. Фролош в Рила 30.08 | 11:14

Пожарът е тръгнал от махала Лещанска, отново заради човешка грешка

От iNews.bg

При пожара край кочериновското село Фролош, който пламна снощи и през нощта бе овладян, изгоряха близо 100 дка иглолистна гора в района на Рилския манастир и около 400 дка сухи треви, храсти и самозалесили се земеделски земи. Причината за пожара отново е човешка небрежност, съобщи за БГНЕС директорът на Югозападното държавно горско предприятие инж. Дамян Дамянов.

Огънят е тръгнал към 13 часа в събота от махала Лещанска след небрежно боравене с открит огън, каза той. Служители и пожарникари бързо са извикани на място през нощта, за да следят обстановката и да потушат пламъците.

В гасенето са участвали 30 горски служители. На място са били и екипи на пожарната в градовете Дупница и Рила с два специализирани автомобила на горското за гасене на пожари и други два противопожарни автомобила.

Огънят първоначално е обхванал площ от 250-300 дка със сухи треви и храсти и самозалесили се земеделски земи, но по-късно е навлязъл и в близката иглолистна гора.

 

Според Дамянов най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност или неспазване на елементарни противопожарни правила.

Водещи

Най-четени