24 белоглави лешояда пристигат у нас от Франция 22.04 | 09:21

Лешоядите ще пътуват с бус към Стара Загора

От Андриян Георгиев

Екип на "Зелени Балкани” замина за Югозападна Франция, за да донесе 24 белоглави лешояди, които да бъдат пуснати на свобода у нас, съобщават природозащитниците.

20 от лешоядите са диви птици, чийто първи полет е бил неуспешен и в момента се намират в два спасителни центъра. Останалите четири птици са излюпени в три френски зоопарка и никога не са били свободни. 

Лешоядите ще пътуват с бус към Стара Загора, за да станат част от птиците, освободени в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в България”.

Очаква се екипажът да пристигне в края на другата седмица в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Тук птиците ще имат време да се възстановят от дългия път. Моментът на настаняването е много деликатен, защото съседите на лешоядите – различни редки и застрашени видове соколи и орли, в момента мътят своите яйца и не бива да бъдат обезпокоявани. 

След като премине определен карантинен срок, 24-те лешояда ще бъдат маркирани със специални пръстени и жълти крилометки, които ще позволят да бъдат разпознати по-късно на свобода, след което ще бъдат разпределени между четирите адаптационни волиери във Врачанския Балкан, Централния Балкан, Сините камъни и край Котел.

Високо в Балкана, лешоядите ще престоят няколко месеца, за да свикнат с нашия климат и условия и да приемат скалите на Стара планина като своя роден дом. 

В момента в четирите клетки се намират общо 32 птици от испански, холандски, германски и чешки произход. Всички те очакват с нетърпение пристигането на френските, защото за много от тях това означава освобождаване тази пролет. Причината за това е социалният нрав на лешоядите. Едно от нещата, които ги задържат по местата, които са избрали за тях, са именно техните другари, които са останали в клетките. Затова независимо колко лешояда са вече на свобода или биват пускани, винаги някои от тях (обикновено новопристигналите) остават в клетките. 

Едновременно с това, в рамките на проекта има вече 62 освободени лешояда. Около 20 от тях се наблюдават постоянно в районите на пускане. 

Водещи

Най-четени