30 години вече Русе се бори за въздух (СНИМКИ) 27.09 | 19:48

На първата демонстрация срещу обгазяването през септември 1987 г. бе поставено началото на гражданското недоволство в България

От iNews.bg

С две шествия по улиците Русе отбеляза 30 години от първата демонстрация за чист въздух, поставила началото на гражданското общество в България, предаде БГНЕС.

Участниците, които се обединиха под мотото "Русе иска да диша", заявиха категоричното си желание децата им да растат здрави, а институциите да си свършат работата.

Първото шествие, което тръгна от църквата "Св.Троица", включваше организаторите и участниците в първия протест през септември 1987 г. Преди това в храма бе отслужена заупокойна молитва в памет на онези, които вече не са между живите. Бяха показани и снимки от екопротестите на русенци срещу хлорните обгазявания от страна на румънския завод "Верахим" в Гюргево.

1983713

Второто шествие премина по главната улица на Русе, а в него участваха близо 200 души, предимно млади хора, някои от които демонстративно бяха сложили предпазни маски на устата си. С плакати и скандирания те изразиха своята гражданска позиция да се сложи край на неприятните миризми в Русе през последните няколко години.

1983712

Хората настояват да се установят по категоричен начин замърсителите на въздуха и да се санкционират строго.

1983710

Двете шествия обиколиха заедно Паметника на свободата, както е било преди 30 години, с призив "Искаме да дишаме".

Организаторите на първите екопротести изразиха категоричната си подкрепа за днешните протестиращи и правото на Русе да диша чист въздух.

Най-четени