50 години ще се възстановяват изпепелените гори в Пирин 02.09 | 17:02

2 години ще продължи разчистването на изгорелите дървета над Кресна

От iNews.bg

Започна разчистването на овъглената гора над Кресненското дефиле. Предполага се, че само за разчистването на пораженията от огнената стихия ще бъдат необходими около 2 години. Всички овъглени дървета ще бъдат премахнати.

За възстановяването на гората в района обаче ще са необходими около 50 години, съобщи Нова телевизия.

Пожарът е засегнал около 11 000 дка горски площи или около 60 000 кубика дървесина.

Според директора на Горското стопанство в Кресна Иван Панталеев предстои да се извърши подробна инвентаризация на засегнати горски масиви - ще бъдат описани всички засегнати насаждения.

За залесяването на опустошения район Агенция "Пътна инфраструктура" отпуска 1 млн. лв.

"Липсва достатъчно техника и работна ръка за сечите в засегнатите от корояд гори в Родопите", каза пък министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той коментира пред журналисти в Смолян проблема със съхнещите борови насаждения, унищожавани от дървесен корояд.

Създаден е кризисен щаб, който координира мерките за действие в засегнатите от корояд гори, допълни земеделският министър. Водят се разговори с чуждестранни компании, в това число и с шведска, за доставка на високоефективна техника за дърводобив за справяне с проблема, допълни той.

Кризисният щаб ще заседава на 10-14 дни и ще се докладват всички действия, които се предприемат за справяне със ситуацията. Предприетите досега мерки нямат ефект, призна Порожанов.

Почти единственият начин за справяне е да се създаде добра организация за изсичане на заболелите дървета и петната наоколо, извозване на дървесината и изчистване на терена.

 

 

Водещи

Най-четени