50% от битовите отпадъци трябва да се рециклират до 2020-та 28.06 | 13:44

Народното събрание прие на второ четене новия Закон за управление на отпадъците

От Андриян Георгиев

Народното събрание прие на второ четене новия Закон за управление на отпадъците.

"Целта е до 2020 г. да има подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъци, включващи хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата и подобни отпадъци от други източници на не по-малко от 50 на сто от общото тегло на тези отпадъци", каза след приемането на закона заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, цитирана от БТА.

Важен нов момент в закона бил, че екоминистерството поема разрешителните във връзка с отпадъците от черни и цветни метали. "Ние сме амбицирани заедно с МВР да създадем предпоставки за прекратяване на кражбите", коментира Манева. От 1 400 до 4 000 лв. е глобата, ако се извършват дейности с отпадъци от черни и цветни метали без съответното разрешително или без регистрация по Търговския закон. 

Законът задължава кметовете да осигурят площадки за разделно събиране на отпадъци в населените места с над 10 хил. жители на територията на общината.

От опозицията възразиха, че общините нямат финансов ресурс да поемат подобно задължение.

Според Евдокия Манева не повече от 300 хил. лв. щяла да струва площадка за разделно събирани отпадъци, каквато трябва да има на територията на общините до две години. "Не мислим да санкционираме кметовете, а да им помогнем с тази  задача", коментира Манева. В предприятието за управление на средства за околна среда (ПУДООС) имало финансов ресурс, с който щели да бъдат подпомогнати общините да изградят тези площадки.

Акцентът в новия закон бил върху намаляване на отпадъците, рециклирането и обезвреждането, което налага да се създаде принципно нова организация, изтъкна заместник-министърът.

Новият закон облекчавал разрешителните режими. Всичко, свързано с неопасните отпадъци, се поставяло на регистрационен режим и дейността щяла да се децентрализира, като всички разрешителни щели да се издават от районните инспекции. Така хората, които желаят да работят в тази сфера, ще бъдат обслужвани  по-бързо, посочи Манева.

Контролът по спазването на изискванията за разделно събиране на отпадъците ще бъде предоставен на общините, заяви заместник-министърът на околната среда и водите.

Помолена да коментира информация, че Народното събрание не рециклира хартията си, Манева обеща да разговаря с ръководството на парламента и да го стимулира излишната хартия да се рециклира. Според Евдокия Манева цялата администрация на МОСВ работела с рециклирана хартия.

Водещи

Най-четени