Google финансира домашни соларни системи 28.09 | 14:33

Интернет гигантът дава 75 млн. долара за снабдяването на 3000 американски домакинства със соларни панели

От Георги Георгиев

Google оповести, че ще инвестира 75 млн. долара, за да помогне на притежателите на домове да поставят соларни панели на своите покриви, съобщава AP.

Във вторник (27 септември) търсачката обяви, че ще основе фонд, който компаниите, предлагащи соларни инсталации, ще могат да използват, за да предложат финансово изгодни планове на бъдещите купувачи.

Плановете предвиждат собствениците на домове да инсталират соларни системи за по 30 хил. долара срещу символична сума или без заплащане от страна на крайния потребител.

Инвестицията ще бъде изплатена във времето посредством месечна такса, включваща и сметката за генерираното от панелите електричество. Тя ще бъде на същата или от средната месечна сметка, които домакинствата плащат на местното електроразпределително дружество.

Схемата предвижда Google да притежава панелите до момента на пълното им изплащане и да печели от месечните вноски на потребителите. Това е най-новата инициатива, която компанията прави във възобновяемите енергийни източници. До момента тя е инвестирала общо 850 млн. долара в подобни проекти.

Водещи

Най-четени