Mеждународен ден за опазване на лешоядите 03.09 | 08:55

Днес в страната ни гнездят само белоглавият и египетският лешояд - общо 88 двойки

От Петя Михайлова

За трета поредна година на 3 септември се отбелязва Mеждународният ден за опазване на лешоядите. Целта на инициативата е да се повиши информираността за лешоядите сред широката аудитория и да се даде повече публичност на нуждата от тяхното опазване, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Днес сред местни хора от Източните Родопи БДЗП ще връчи грамоти за принос в опазването на лешоядите. Ще бъдат извършени и дейности за популяризиране на опазването им сред животновъди и ловци. Посветената на лешоядите изложбена зала в Природозащитния център на БДЗП "Източни Родопи" в гр. Маджарово ще бъде отворена за посетители. Всеки гост ще има възможността и да ги наблюдава на живо със зрителна тръба.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес в страната ни са оцелели само белоглавият и египетският. Основните заплахи за тази група птици са различни видове отравяния, опасната за птиците електропреносна мрежа и отстрелът.

Опазването на лешоядите е едно от основните направления в работата на БДЗП, посочват още природозащитниците.

През 2011 г. БДЗП извърши редица дейности, насочени към съхраняването им за бъдещите поколения. Извършени са над 100 изкуствени подхранвания на лешояди. Ежедневно е охранявано застрашено гнездо в Северна България. С цел изследване на миграцията и заплахите в Африка, са поставени сателитни предаватели на две млади лешоядчета – едно в гнездо в Северна България, и друго - в Македония.

БДЗП участва и в разработването на агроекологична схема за подпомагане на земеделските стопани в райони, обитавани от египетски лешояди. Значително развитие отбелязват и популяризаторските и образователни дейности (www.neophron.bspb.org).

Тази година са отчетени рекорден за страната брой белоглави лешояди – 56 двойки с 35 отгледани малки. Египетските лешояди запазват стабилна численост от 32 двойки, но популацията в Северна България, където са останали само 8 двойки, е изключително застрашена.

Следващо предизвикателство пред БДЗП в дейностите по опазването на лешоядите в България е планираната за януари-февруари 2012 експедиция до Камерун и Чад за установяване на заплахите за египетските лешояди в местата им за зимуване в Африка.

Лешоядите са екологично важна група птици, заемаща върха на хранителната пирамида. Те имат пряка роля за поддържането на баланса в природата. В местата, където лешоядите са били многобройни, но са претърпели бързо и катастрофално намаление (напр. Индия, Западна Африка), се наблюдава бум в числеността на скитащите кучета и други наземни хищници. Това води до нарушаване на биологичното равновесие и опасност за хората (напр. пренасяне на болести като бяс).

Във все по-урбанизирания ни свят местообитанията на лешоядите намаляват. Някои видове от тези птици вече са застрашени от изчезване. Активната държавна ангажираност за опазването на лешоядите е необходимо бъдещо условие за опазването им, завършват от БДЗП.

Междувременно експерти от Дирекциите на природните паркове "Врачански Балкан” и "Сините камъни” към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) ще отбележат Международния ден на лешоядите като освободят от адаптационните им клетки представители на вида белоглав лешояд, съобщават от пресслужбата на ИАГ.

Белоглавият лешояд от волиерата край село Долно Озирово, на територията на Природен парк "Врачански Балкан”, е преминал успешно период на адаптация от една година и за 2011 г. тя ще бъде петата птица, която ще бъде освободена в района. С нея броят на освободените лешояди от края на октомври 2010 г. е общо 13. От тях в момента около площадката и волиерата има 9 от освободените птици, а останалите 3 са напуснали трайно района на парка.

Днес ще бъде освободен още един белоглав лешояд от волиерата в Природен парк "Сините камъни”. Птиците са внесени от Испания по проект "Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България” на Зелени Балкани, Фондът за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици.

Досега адаптационните клетки са помогнали за приспособяването към самостоятелен живот на нощни и дневни грабливи птици от вида бухал, обикновен мишелов, горска улулица, белоопашат мишелов.

Също така днес ще бъдат освободени и двайсетте ушати сови, настанени преди седмица в адаптационните волиери, изградени от експертите на Дирекцията на Природен парк "Българка”.

Водещи

Най-четени