Toshiba ще строи гигантски соларни централи във Фукушима 20.06 | 17:54

Централите са част от амбициозния план на Япония да премине към зелена енергия

От Георги Георгиев

Японската корпорация Toshiba съобщи в сряда (20 юни), че ще започне да строи соларни централи с общ капацитет от 100 мегавата на територията на пострадалата от земетресението и последвалото го цунами префектура Фукушима. Това е най-големият соларен проект на територията на Япония до момента, коментират от Reuters.

Електронният конгломерат, който произвежда всичко - от електрически крушки до ядрени реактори, съобщи, че ще похарчи близо 30 млрд. йени (379,6 млн. долара) за строежа на едромащабни соларни панели в градчето Минамисома повече от година след природните бедствия, сполетели Япония.

Проектът превишава по мащаби по-рано обявения съвместен план на корпорацията Kyocera, производителя на тежки машини IHI и корпоративната банка Mizuho, които съобщиха, че искат да създадат 70-мегаватова соларна централа в Южна Япония.

От Toshiba заявиха, че започнат със строежа на инсталациите тази година, като целта им е те да започнат да функционират през 2014 г.

Жителите на градчето Минамисома, намиращо се на едва 25 км от тежко авариралата АЕЦ "Фукушма", бяха принудени да напуснат своите домове миналата година, след като част от града бе обявена от правителството за забранена зона. Аварията в централата е най-тежката в световната история от аварията в украинската АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. И двата инцидента са поставени в най-високата седма степен на скалата на ядрените инциденти.

Съобщението от Toshiba дойде, след като японското правителство одобри нови инициативи за използването на възобновяема енергия. Тази седмица то представи нови преференциални цени в областта, за които се очаква ще освободят милиарди долари за инвестиции в чиста енергия.

Водещи

Най-четени