WWF: Сондажи в Средиземно море ще унищожат екосистемата 11.02 | 11:16

Природозащитниците искат забрана за добив на газ, за да съхранят редки и застрашени видове

От Кристалина Илиева

Надпреварата да се сондира в богатото на природен газ Средиземно море може да доведе до трайни вреди за морските обитатели и цялата екосистема, предупредиха от Световната организация за опазване на околната среда World Wildlife Fund (WWF).

Сондирането в източните райони на Средиземноморието, на територията на Турция, Израел и Египет, може да причини необратими щети за биоразнообразието на една екосистема, която се нуждае от хилядолетие, за да се изгради.

Районът, към който имат апетити енергийните компании, приютява редки и хилядолетни видове, като дълбоководни гъби, червеи, молюски и студеноводни корали, които са "особено крехки и податливи на външна намеса", предупреждават от WWF.

Веднъж разрушено от сондите, морското дъно и уникалната микросистема на района никога няма да бъдат възстановени същите.

Наскоро откритото газово находище Leviathan се намира на 135 километра от бреговете на Израел. Не случайно кръстено на морското чудовище, това офшорно поле е едно най-големите находища на природен газ за последните десетилетие с обем над 5 трилиона кубични метра природен газ.

По-рано тази година бе открито и газово поле в делта на Западен Нил, намиращо се в египетски води на 80 километра от бреговете на Александрия.

Природозащитниците от WWF призоваха страните от Средиземноморксия басейн и Европейския съюз да забранят индустриалното развитие и сондирането на дълбоки води.

Водещи

Най-четени