Австралия се зае да направи най-големия морски резерват 16.11 | 12:56

Това ще помогне за опазването на застрашените видове

От Кремена Бедерева

Австралия създаде най-голямата мрежа от морски паркове в света, като обяви за защитени водите на площ колкото Западна Европа.

Мярката ще пречи на сондирането за газ и нефт и ще ограничи търговския риболов в най-чувствителните зони, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Министърът на околната среда Тони Бърк каза, че решението ще защити 2,3 милиона квадратни километра от океана, включително тропическото Коралово море и Големия бариерен риф.

То ще помогне за опазването на застрашените видове. С предишните защитени територии площта на австралийските морски резервати става общо 3,1 милиона кв. км.

Новата мрежа от морски паркове започва от каньона Пърт на югозапад и стига до о-в Кенгуру на юг, а на североизток до Коралово море около Големия бариерен риф.

Природозащитните организации приветстваха това решение на правителството, а риболовните компании се оплакаха от дискриминация. Федералните власти обявиха намерението си да отделят 100 милиона долара в специален компенсационен фонд, но мнозина смятат, че тази сума е недостатъчна да бъдат покрити загубите.

Доклад на ООН посочи преди няколко месеца, че Големият бариерен риф е застрашен от промишлената дейност и може да бъде обмислено включването му в списъка на световното наследство, което е "в опасност", още от следващата година.

Водещи

Най-четени