Адски жеги на планетата! Гореща вълна от 49° връхлетя САЩ 20.06 | 15:10

Дори да преизпълним целите на Парижкото споразумение за климата, половината човечество е заплашено

От iNews.bg

Адски жеги налегнаха планетата Земя! Гореща вълна с температура до 49 градуса Целзий връхлетя част от югозападните американски щати, съобщава АП. Учени предупреждават, че смъртоносните горещи вълни, особено в тропиците, ще зачестяват, дори човечеството да преизпълни целите на Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне с 2 градуса целзий.

Убийствени жеги в САЩ

Убийствено високи температури принудиха властите в няколко района на САЩ да отменят полети, а лекари призоваха хората да си останат по къщите и да бъдат внимателни.

В Аризона са отчетени най-високи температури, но вълната е усетена също в Невада и Калифорния. Прогнозата за днес в Лас Вегас е 47 градуса Целзий. Предупреждения за жеги има почти в цяла Калифорния.

Националната метеорологична служба прогнозира 49 градуса по Целзий и по-висока температура във Финикс - нещо невиждано за последните повече от 20 години в пустинния град.

Когато температурите се покачат, полетите също са засегнати. American Airlines отмени близо 40 полета за днес във Финикс заради жегата. Компанията също позволи на пасажерите в града да променят полетите си след сряда без допълнителна такса.

Говорител на превозвача поясни, че малки регионални самолети не могат да летят при температура над 47 градуса по Целзий. По-големите самолети на Boeing и Airbus могат да летят при по-висока температура, но компаниите трябва внимателно да следят масата на самолетите по време на жегата, особено при излитане при подобни екстремни условия.

Във Финикс и Лас Вегас често термометърът достига до 43 градуса по Целзий, но рядко надвишава 46 градуса.

Тревожни заключения на учените за климата

Смъртоносните горещи вълни ще зачестят по-специално в тропиците, дори ако покачването на глобалните температури бъде ограничено до 2 градуса Целзий, каквато е поставената от Парижкото споразумение за климата цел. Това показват резултатите от изследване, цитирано от световните агенции.

"Констатирахме, че погледнато в световен мащаб, смъртоносните горещи вълни са все по-чести", заяви ръководителката на изследването Камило Мора от университета в Хавай. "Дори ако постигнем по-добри резултати в сравнение с поставената от Парижкото споразумение за климата цел, около половината от населението на планетата пак ще бъде изложено на смъртоносни горещи вълни до 2100 г."

До края на века три четвърти от човечеството ще е застрашено

Понастоящем около 30% от хората са изложени на потенциално смъртоносни горещи вълни в даден момент от годината. Ако парниковите емисии продължат да нарастват със сегашните темпове, три четвърти от човечеството поне веднъж годишно ще се окаже в същата ситуация до края на 21 век.

Във всички случаи тропиците ще са особено засегнати от смъртоносни горещи вълни, при които високи температури са комбинирани с голяма влажност.

"Когато е много горещо и влажно, човешкият организъм не може да се освободи от излишната топлина", поясни Мора.

Кои райони на Земята ще се обезлюдят?

Ако увеличаването на парниковите емисии продължи със същите темпове, това ще доведе до средно покачване на температурите с 3,7 градуса Целзий и в Индонезия, Филипините, северната част на Бразилия, Венецуела, Шри Ланка, южната част на Индия, Нигерия и по-голямата част от Западна Африка ще има смъртоносни горещи вълни повече от 300 дни годишно до 2100 г., предупреждават учените

При повишаване на глобалните температури с 2 градуса Целзий засегнатите райони ще са по-малко, но градове като Джакарта, Лагос, Каракас и Манила ще са преминали прага на "леталната горещина" 6 месеца годишно до 2100 г.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Водещи

Най-четени