Американци и чехи ще строят слънчеви централи в Димитровград 30.09 | 14:21

С над 75% ще скочи капацитетът ни за производство на соларна енергия

От Нели Минчева

Американската компания Premier Power Renewable Energy, която е базирана в Калифорния, обяви, че ще изгради четири фотоволтаични енергийни централи край българския град Димитровград с обща мощност от 16,2 мегавата.

От компанията не уточняват стойността на инвестицията, но се пояснява, че тя ще бъде реализирана в съвместно дружество с чешката фирма Plaan Czech.

Планира се изграждането на четирите централи да бъде завършено до края на тази година.

В свое изявление от Premier Power Renewable Energy подчертават, че проектите ще увеличат с над 75% капацитета на страната за производство на соларна енергия, който към началото на 2011 г. се равнява на около 21 мегавата.

"Предишните ни успехи в Източна Европа, регион, в който малко други (компании) са навлезли ефективно, ни позволяват да постигнем значителен пазарен дял в България", коментира Бьорн Персон, заместник-изпълнителен директор на европейското подразделение на групата.

Освен в САЩ, компанията има проекти в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) във Франция, Испания, Италия, Дания, Гърция и Чехия. Приходите ѝ за второто тримесечие на тази година възлизат на 26,6 млн. долара, което е със 194% повече спрямо същия период на 2010. От тях 16,7 млн. долара се дължат на бизнеса ѝ в Европа.

Плановете на Premier Power Renewable Energy далеч не са единствените в сферата на слънчевата енергия у нас от началото на тази година. Секторът привлича както чужди досега на нашия пазар инвеститори, така и компании, които отдавна присъстват на него. Сред последните е например ЕВН, обявила през април вложение във фотоволтаичен парк край село Тръстиково в бургаската община Камено. Интерес към подобни проекти край Варна пък бяха изразили корейски фирми.

Водещи

Най-четени