Близо до дърветата - далече от болестите 22.01 | 12:51

Животът в среда без дървета увеличава броя на сърдечните и белодробни проблеми

От Владислав Рашков

Дали наистина подозираме колко важни са дърветата за здравето ни?

Ново изследване на д-р Суес "Лоракс" показва, че хората, които не живеят в среда с дървета, страдат много по-често от сърдечни и белодробни проблеми. "Аз говоря от името на дърветата, защото те нямат езици", казва той.

"Хората умират от болести, защото се дистанцират от дърветата и се потапят само в оцеляването си", смята изследователят Джефри Донован.

Новите проучвания са публикувани в Американския вестник за превантивна медицина. учените са събрали данни от 1296 малки града в 15 щата, като са изследвали колко смъртни случаи има за последните 18 години.

Интересно било, че на местата, където бил разпространен изумруденият бръмбар, който оставя цели райони без дървета, смъртните случаи от сърдечни проблеми били с 15 000 повече, а тези с белодробни – с 6000.

"Откритията допълнително доказват, че природата е единствената здравословна среда за живот. Предни проучвания показаха, че природата има много положителни ефекти върху мозъка. Изследване от 2010 г. показа, че свързани с природата хората се чувстват много по-живи.



 



Водещи

Най-четени