Борбата с климатичните промени навлиза в нова фаза до края на 2015 22.07 | 15:13

Френският външен министър Лорен Фабио изрази оптимизъм относно "амбициозната" идея да се постигне споразумение относно мерките за превенция на глобалното затопляне

От Ралица Илиева

Френският външен министър Лорен Фабио изрази оптимизъм относно "амбициозната" идея да се постигне споразумение относно мерките за превенция на глобалното затопляне.

"Целта е амбициозна, но аз съм уверен. Ние всички сме наясно с предизвикателството и с решителни стъпки вървим към решения по същество", коментирал Фабио.

Според прессъобщение на ведомството му, първите неформални министерски консултации по темата климат "са отбелязали прогрес спрямо приемането на амбициозно споразумение за климата в Париж "през декември, като са се обединили около идеята да засилят ''политическата инерция по ключови въпроси от споразумението".

След като даде хвалебствено определение на срещата като "конструктивна", Фабио добави, че 40-те делегации ще участват в предварителните разговори по "няколко чувствителни въпроса". Един от тях ще бъде свързан с начини да се инициира глобален план за намаляване на парниковите емисии и да се уеднакви прогресът на различните страни в битката с климатичните промени.

''Всяка страна е потвърдила своя ангажимент да положи всички усилия, за да изгради едно ново правно глобално споразумение, за да се намалят температурите с 1.5 до 3 градуса по Целзий, да се увеличи адаптивният капацитет и да се мобилизират средствата за активно действие (финанси, технологии, изграждане на капацитет), които ще помогнат за реализирането на целите," каза още френският министър.

Водещи

Най-четени